Dijous passat, vaig estar per primer cop al taller de la classe dels Pegassos que era el del grafisme, jo anteriorment havia estat al de les Abelles fent el taller de llengua.
Vaig notar un gran canvi en els nens perquè vaig veure que aquestes activitats els entretenien molt més que no pas el de la llengua. Hi ha quatre activitats. Una d'elles consisteix en fer una grafia amb dos filferros recoberts de vellut i després podien formar un collar, una altra consisteix en fer una grafia amb fang i després formar qualsevol objecte o lletra amb el fang per després quan s'assequi pintar-lo i penjar-lo a la classe amb fil de pescar, una altra era copiar un model d'una fitxa feta tenint en compte les grafies i l'altra, que va ser a la taula en la que jo vaig estar, els alumnes tenien unes cartolines folrades i amb uns rotuladors de vileda tenien una lletra en minúscula, és a dir, que havien de treballar amb la lletra lligada. Per tant, primer havien de fer la lletra amb ajuda d'una guia que hi havia, però després havien d'escriure allò que veien en la fotografia que tenien en la targeta.
La veritat és que em va sobtar molt com s’esforcen per aprendre a escriure bé, és a dir, comparant el taller de llengua i aquest, m'adono que tenen molt més d'interès per escriure que no pas per llegir. Per exemple, en aquesta activitat tot nen que no li sortia una lletra m'ho deia i jo li contestava: Vols que t'ajudi?, i ajudava a l'alumne a escriure la paraula o li deia com ho havia de fer, en canvi al taller de llengua no em demanaven ajuda i encara que jo els hi digués si volien no feien gaire cas.
Penso que és molt important que posin la mateixa dedicació a l'escriptura com la lectura perquè ara mateix és el que se'ls demana i és el que necessitaran pel futur. Em va agradar molt més aquest taller perquè veia que els nens no s'avorrien, sinó que tenien una motivació i que volien cada cop més.
Em va sorprendre molt el nivell que tenien alguns alumnes a l'hora d'escriure, però això és com tot, cada nen és un món i tenen més o menys dificultats. Però he de remarcar que tots els nens que van fer aquesta activitat tenien un bon nivell de l'escriptura. A més, m'agradava molt com ho feien, és a dir, quan havien d'escriure la lletra, primer deien la paraula en veu alta i es posaven a escriure la primera, hi havia molts nens que l'escrivien seguida la paraula, però els que més hi costava quan tenien la primera lletra paraven i deien en veu alta la paraula per veure quina venia per poder-la escriure. Em va fascinar la forma en la que buscaven enrecordar-se de la paraula que els hi tocava escriure.
A més, com estan començant a escriure, ells no són conscients, lògicament, de les normes d'ortografia o com s'escriu una paraula i llavors escriuen una paraula tal i com sona. Per exemple, amb la lletra A apareixia la fotografia d'un ànec i ells escrivien la paraula així: Anac. I cada cop que algú acabava una paraula me l'ensenyava i estava molt content i orgullós de la paraula que havia escrit.
Amb aquesta mena de coses m'adono cada dia més que eñ que vull és ensenyar els nens a escriure, a llegir i moltes coses més que els hi serviran per sempre, perquè penso que escriure i llegir és la base de tota persona per poder-se comunicar correctament.
Al final de la classe la Cris i jo vam parlar amb la Mercè de què ens semblava el taller, i jo li vaig dir que em agradar molt, perquè era molt diferent del de les abelles i li vaig comentar que tenien un bon nivell d'escriptura, pel que jo creia, i que es defensaven molt bé en aquest àmbit. Em va dir que era l’alegrava escoltar això perquè ella com a mestra tenia la sensació que no estava fent al cent per cent el que hauria de fer perquè aquestes activitats necessiten constant supervisió, no tan sols per veure que es realitzen, sinó per conèixer el nivell i l'evolució de cada nen. De fet, ens va dir que un dels objectius dels tallers és que pogués donar una atenció més personalitzada, però que en comptes d'això el resultat era que l'atenció era molt més generalitzada, és a dir, el contrari de com s'havia plantejat. A més, també ens va comentar que perquè els tallers funcionin del tot correctament, hi hauria d'haver més personal i no en disposen d'ell.
María.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada